Nyårskrönika: Alla borde hitta en hobby

Nyår är här och med det kommer nyårslöften, överfulla gym i januari följt av nästan tomma gym i februari. Det är sen gammalt. Så det tänker jag inte skriva om. Det jag tänker skriva om är att jag hoppas 2019 blir året du hittar en hobby du brinner för.

Dom flesta av oss har ett jobb. Dit går man för att få pengar. Vissa gillar sitt jobb, vissa gör inte det. Jag gillar mitt jobb och mina kollegor, men om någon erbjöd mig min lön för att inte gå till jobbet hade jag stannat hemma. Att komma hem är enligt mig mycket roligare än att komma till jobbet. Det tror jag inte är något kontroversiellt. Din hobby däremot är inte något du går till för att tjäna pengar. Din hobby är något du spenderar på tok för mycket pengar på för att din hobby ger dig glädje. Du lägger ner pengar, tid, planering, blod, svett & tårar för något som bara är kul. Är det inte underbart?

Kolla så glad man kan bli av en hobby!

Att ha en hobby man gillar oavsett om det är styrkelyft, hästar, löpning, klättring, fotboll, innebandy eller vad som helst är något fantastiskt. En hobby ger dig så mycket mer än ett tidsfördriv någon gång i veckan. Med en hobby får du möjligheten att träffa nya människor där ni direkt har ett gemensamt intresse. Om du nördar ner dig i din hobby får du en chans att lära dig nya saker som kan vara applicerbara på många andra saker i livet. Om din hobby också gör att du på något sätt är fysiskt aktiv så har det också en mängd hälsofördelar vilket din kropp kommer att tack dig för när du blir äldre.

Din hobby gör dig också mer intressant mot andra människor eftersom du per automatik har ett ämne du gärna pratar om. Man kan mobba personer som tränar crossfit som likt en sekt bara pratar om crossfit 24/7, men det är fan så mycket mer intressant att prata med en crossfitutövare om någon idiotisk mångreps WOD än att prata med en person vars fritidsintresse är att “hänga med kompisar”. Det betyder bara att du inte kan underhålla dig själv och alltså inte kan underhålla mig heller.

Att hitta en hobby för en som inte har någon är dock inte det lättaste. Även om man hittar något som verkar kul, var ska man börja? I gymvärlden lockar företag med mycket reklam, fräscha gym med tjejdel (ärligt talat om killar inte kan uppföra sig mot tjejer på gymmet får man fan kasta ut killarna och inte isolera tjejer i något litet rum) och dyra priser för PTs när majoriten bara borde gå ner till en atletklubb och fråga om tips och råd oavsett hur läskig den där källaren verkar. Men jag kan inte alla andra hobbies. Hur skulle jag göra om jag tex ville börja rida? Mitt råd är att först och främst gå till någon du känner som har det intresset. Dom blir nästan alltid garanterat överlyckliga att just du vill prova något dom brinner för. Men om du inte känner någon med intresset du söker hade jag bara googlat intresset du söker och närmaste större stad. Så i mitt fall hade jag googlat frasen “ridning Karlstad” och vips så kommer massa hemsidor upp med relevant info.

Sen kommer vi till det tråkiga. Alla hobbies kostar pengar. Beroende på ens finansiella situation kan detta vara ett stort förhinder. Oftast finns det dock instegsvarianter/begagnad utrustning som gör att man kan komma billigt undan och det är ofta lätt att även sälja på blocket om det du provade inte var för dig. Ska man som i mitt exempel börja med ridning behöver du kanske inte köpa en hästgård första veckan. En nybörjarkurs är nog ett vettigare första steg och möjligtvis en ridhjälm om det ej går att låna/hyra. Som min vän Marcus sa så är också alla pengar spenderade på någon typ av träning vettiga pengar då du kommer få tillbaka din investering ganska ordentligt med kvalitetslevnadsår.


Jag älskar verkligen styrkelyft. Jag sitter flera timmar med excelark varje vecka för att planera min och några vänners träning. Jag hänger på olika hemsidor för att försöka hitta utrustning till mitt kommande hemmagym, jag kollar på klipp på youtube hur jag kan bli bättre, jag debatterar olika träningsvarianter med mina kompisar så att dom blir galna och jag spenderar just nu ca 12h i gymmet varje vecka. Inte för att jag måste, utan för att det helt enkelt är så jävla roligt.

Utrustning jag vill ha i mitt kommande hemmagym <3

Inför 2019 hobbas jag att alla hittar en underbar hobby. Det hade troligtvis höjt folks livskvalité och gjort världen till en bättre plats.

/ Daniel Dalerhult

Please like & share: