Hur stor en fisk är beror på storleken av skålen

Denna skålen är riktigt stor

“För när storfiskarn talar om hur stora fiskar han får ja då så skarvar han som han vill då räcker armarna inte till”, sjöng Thore Skogman år 1959. Så gammal är inte jag, men min kära morfar har sjungit refrängen för mig massvis med gånger.

Om du någon gång har varit på ett kommersiellt gym kan du ofta identifiera vem som är storfiskarn. Storfiskarn på ett gym är ofta en relativt ung man som är starkast på gymmet. Han vet om det och han gillar det.

Som i Thore Skogmans låt “Storfiskarvalsen” så räcker det inte med att storfiskarn pratar om hur stor fisk han har fått om det ska ha någon relevans. Det finns nämligen tusentals gym i Sverige, så att vara starkast på ett gym är inte en alltför stor bedrift.

Ska storfiskarn få bevisa sin styrka bör detta givetvis ske på en tävling. Tävlingen ska vara en sanktionerad tävling av vettigt förbund, så att det inte ser allt för pinsamt ut. Det är dock inte alla storfiskare som vill jämföras. Varför riskera att resultatet visar att du endast var en medelbra fiskare i Vänern när du uppenbarligen kan meta upp den största fisken i din glasskål hemma i vardagsrummet? Att vara lågt rankad mot bra motstånd ger inte lika många likes på instagram som när du ytterligare en gång kniper det lokala gymrekordet.

Jag har aldrig varit starkaste personen på gymmet, men jag är över medel på de flesta gymmen jag besöker. På tävlingsfronten är det heeelt annorlunda, eftersom konkurrensen blir mycket hårdare. Förra året var det 147 svenska tävlande i IPF klassiskt styrkelyft -105kg klassen där jag tävlar. Min ranking? 99/147. Jag är alltså på nedre halvan av dom tävlande i min viktklass, men alla siffror jag har tagit på tävlingar är bedömda av domare som har godkänt lyften. Det är alltså konkreta siffror på lyft som utförts med godkänt djup i böj , inget rövlyft/bröstkrossande studs i bänk och en ordentlig utlåsning utan mjuk stång och stora bumpervikter i mark. Det är mer än vad man kan säga om många teoretiska totaler som diverse storfiskare slänger med ute i landet. Vi låter Thore Skogman få avsluta denna rant med en vers:


“När fiskaren ska berätta
blir mörtpinnen lätt en brax
en abborre blir en gädda
en gös gör han till en lax.
En tvåkilos väger fyra
en halvkilos väger tre.
Sin tunga kan fiskar’n styra
och fisken blir stor av de’

För när storfiskarn talar om hur stora fiskar han får…”

 

/ Daniel Dalerhult

Please like & share: