Nytt svenskt rekord i marklyft på SM?

Det nuvarande svenska rekordet i marklyft i strongman ligger för nuvarande på 420 kg och drogs av Johannes Årsjö. Rekordet drogs i England under Europas starkaste man 2014 och går att se i klippet nedan:


Det finns flera i Sverige som börjar närma sig den vikten och det talas mycket om att ett nytt rekord kommer redan på SM 21 Oktober. Den som ligger bäst till är Nedzmin Ambeskovic som drog 2 reps på 422.5 kg häromdagen och går att se i klippet nedan. Nedzmin är utan tvekan Sveriges bästa marklyftare i dagsläget. Jag tror dock inte att det kommer bli ett nytt svenskt rekord från hans sida på SSM.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Nedzmin Zahida Ambeskovic (@nedzminambeskovic)

“Men vadå, han har ju redan gjort två reps på en vikt över det svenska rekordet, varför skulle han inte ta det?”

Marklyftet är som fjärde gren i tävlingen, medans Johannes Årsjös marklyft var det absolut första han gjorde under ESM 2014. Två av dessa övningarna kommer slita ordentligt på ben/rygg då en gren är farmers 135 kg 60 meter (!!!). Den andra är är ok på hela 430 kg 20 meter.

Jag gillar ju att skapa träningsprogram och spenderar på tok för mycket tid i excel. Jag vet att för varje ben/rygg relaterad övning jag gör innan marklyft i ett pass måste jag sänka min träningsvikt i marken med 2,5 % och då har jag inte ens gått för max under tidigare övningar. Jag kommer alltså göra en kvalificerad gissning här och säga att Nedzmins markmax kommer sjunka till mellan 5-7,5% under av det han har gjort på träning. Vad vi vet är att han har gjort 2 reps på 422.5 under träning. Detta ger han ett realistiskt 1RM på ca 435-440. Om vi kalkylerar ner med 5-7,5% från 440 kg kommer vi alltså ner till siffror mellan 407-418 kg. Detta kommer inte räcka, då lyftarna endast får höja med 10kgs höjningar och Nedzmin kommer behöva dra 430 för ett nytt rekord.

Det finns också en annan aspekt: Nedzmin drog 422.5 x 2 med vad som ser ut att vara en Texas deadliftbar. Denna stång är tunn i godset, något längre än en vanlig skivstång och den är relativt mjuk, vilket gör att stången ger lyftaren en högre startposition innan vikterna lämnar marken. På SM tippar jag på att Tyngre som arrangerar tävlingen vill att deras PL-stång ska användas, vilket kommer en styvare stång att dra med. Nedzmin hade också lastat stången med något tjockare viktplattor bestående av gummi/järn. På SM kommer troligtvis stor del av plattorna vara Eleikos järnplattor, då Tyngre använde dom under förra årets SM (förutom yttersta och innersta plattan som var av deras eget märke), vilket återigen bidrar till mindre svikt i stången.

Jag hoppas verkligen att Nedzmin tar rekordet ska tilläggas och gör han inte det på SM kommer han ta det när nästa tillfälle ges. En sak som talar till Nedzmins fördel är dock att Kista Mässan kommer vara full av personer som kommer skrika som fan och ge han allt stöd han kan behöva. Jag kommer vara på plats och skrika halsen av mig.

/ Daniel Dalerhult

Please like & share: