Gratis kunskap är vacker kunskap

Jag har styrketränat sedan jag var ca 14 år gammal. Jag och min vän Johan tränade på övervåningen hos pappa där det fanns flera skolstänger med massa skolvikter. Där försökte jag främst bli stark i bänk, mark och böj. Vi pratade om att få sjuka gains och drömde om att bänka 75 kg (det var ju så sjuuuuuukt mycket på den tiden).


Jag läste på den tiden mycket av en kille som heter Ross Enamait. I videon ovan kan ni se hur han tränar. Medans alla andra pratade om avancerade isoleringsövningar med high tech utrustning pratade Ross om att göra basövningar med hemmagjord utrustning som helst skulle vara gratis. Använd säckar med sand att lyfta, gör viktade pullups på närmaste lekplats med fyllda vattenflaskor som vikter i en gammal ryggsäck. Träning som fungerar alltså. Idag har nästan alla gym någon funktionell hörna, eftersom crossfit har blivit populärt. Men för 12 år sedan fanns inte crossfit. Funktionell träning var bara töntigt och för fattiglappar. Ross skrev dock ut allt han visste gratis på sin hemsida och jag och många andra är för evigt tacksamma för detta.

Jacob Gudiol aka Mr KnowItAll

Jag fick också lite senare in i träningskarriär upp ögonen för en viss Jacob Gudiol. Han skrev mycket på kolozzeum och hade också en hemsida där han skrev mycket vettigt med referenser och förklarade för oss newbies vad vi behövde veta. Även Jacob var en man som la ut allt detta gratis på sin hemsida, även fast hans kunskap var större än alla personliga tränare som tog tusenlappar för en timme. Han har lagt ner tusentals timmar för att förklara pedagogiskt för oss nyfikna hur allt kring träning och kost fungerar. Vissa av böckerna han har skrivit används även idag inom universiteten som rekommenderad studielitteratur. Den svenska träningsvärlden har Jacob att tacka för mycket.

“If you’re good at something, never do it for free” säger Jokern i filmen “Batman – The Dark Knight”. Lyckligtvis tänker inte alla så och som konsument i träningsvärlden kan du räkna med att om något kostar väldigt mycket pengar så finns det garanterat ett gratis alternativ som är bättre (förutom skivstänger, bra skivstänger får kosta hur mycket dom vill).

Detta är enligt mig väldigt vackert. Kunskap ska föras vidare till alla som är intresserade av att lära sig, inte bara till personerna vars plånböcker är tillräckligt tjocka. Jag är väldigt glad att jag som 14 åringar hittade Ross och Jacob då vettigare personer att lära sig av inte går att hitta och det kostade mig inte en enda krona.

/ Daniel Dalerhult

Please like & share: