IFBB Professional League, IFBB, SKKF och deras antidopingarbete.

bb

Orginalbild från “istolethetv

När det kommer till doping är jag ganska “liberal” och på nationell nivå tycker jag att doping bör behandlas mer som ett hälsoproblem. Inom sport tycker jag att det bör behandlas som fusk om det finns tydliga regler mot doping. Men sedan finns det sporter och organisationer som har diffusa regler om just doping. En av dessa organisationerna är IFBB, alltså International Federation of Bodybuilding and Fitness.

2003 var året då IFBB accepterade WADAS “World Anti-Doping Code” som sedan implementerades under 27 november 2005 och började gälla 1 januari 2006 (1). Under 2005 hände också en annan sak inom IFBB, det var nämligen då IFBB skapade en separat organisation för deras proffs vid namn “IFBB Professional League” (2). Vid det här laget har ni kanske gissat att  “IFBB Professional League” inte är med i WADA likt IFBB? Isåfall har ni helt rätt, det är dom inte (3). Det finns heller inte vad jag kan hitta på deras sida ifbbpro.com någon form av antidopingpolicy. Det är alltså helt okej för proffsen att dopa sig inom förbundet. Som atlet kommer man till IFBB Professional League genom att  få ett “pro card”. Dessa får man genom att vinna vissa tävlingar (4). Det är alltså detta pro card som är målet för många inom sporten.

Det svenska förbundet inom IFBB heter Svenska Kroppskulturförbundet (SKKF) (5). Eftersom dom är anslutna till IFBB är de alltså också anslutna till WADA. Är då doping inom SKKF vanligt trots att de är anslutna till WADA?

När jag skriver detta 11/4 2017 har SKKF 25 avstängda under bestraffningsärenden (6). I jämförelse har hela riksidrottsförbundet (RF) 35 avstängda idrottare som tävlar på nationell och internationell nivå (7). Det är svårt att hitta jämförbara siffror angående tävlingsaktiva för hela RF vs SKKF för att visa hur opropertioneligt detta är. Men om vi säger såhär, SKKF är ett förbund. Hela RF består av 71 (!) förbund och några av dessa är ishockeyförbundet, tyngdlyftningsförbundet, styrkelyftsförbundet, friidrottsförbundet, amerikanskafotbollsförbundet m.m (8). SKKF är också ett ganska litet förbund. År 2016 hade SKKF 1722 stycken tävlingslicenser (9). Det är ungefär jämförbart med RF-anslutna styrkelyftsförbundet som har 1468 tävlingslicenser utförda 2016 och då finns det alltså 70 förbund till under RFs statistik (10). SKKF har flertalet gånger sökt medlemskap inom RF, senast inför 2017 (11). Min gissning är att dom får söka fler gånger.

Noterbart är att av SKKFs pågående dopingfall är 14 av dessa 25 tagna inom perioden 1 oktober 2016 – 3 december 2016 (6). Så frågan är om SKKF har börjat bedriva ett lite mer seriöst antidopingarbete på senare tid? Den som lever får helt enkelt se.

/ Daniel Dalerhult

Källor:
1. http://www.ifbbsa.co.za/assets/ifbbanti-dopingrules2009final.pdf
2. http://www.ifbbpro.com/about-us/
3. https://www.wada-ama.org/en/code-signatories
4. http://www.ifbb.com/wp-content/uploads/2016/11/PRO-RULES.pdf
5. http://www.skkf.org/a.291/foreningar/forenings-info.aspx
6. http://www.skkf.org/a.286/regler/bestraffningsarenden.aspx
7. http://www.idrottenskungorelser.se/Bestraffningarantidoping/
8. http://www.rf.se/Undermeny/RFochsvenskidrott/Medlemsforbund/
9. http://www.skkf.org/a.399/skkf/ledare/2017-04-ledaren.aspx
10. http://www.styrkelyft.se/globalassets/svenska-styrkelyftforbundet/dokument/information/verksamhetsberattelse-2016.pdf
11. http://www.svenskidrott.se/globalassets/svenskidrott-riksidrottsmotet/dokument/medlemsansokningar/svenska-kroppskulturforbundet.pdf?w=900&h=900

Please like & share: