Den goda felinformationen

När det råder konsensus kring ett ämne är det väldigt vanligt att så länge information som publiceras inom området matchar det allmänna tyckandet säger ingen ifrån. Även om informationen som kommer ut är hur felaktig som helst så får det passera, eftersom det i grund och botten i den stora massan anses vara i ett gott syfte.
Detta är något jag stör mig på oerhört mycket när det kommer till antidopingrörelsen. Det spelar ingen roll vad som sägs, för så länge det är menat att hålla personer borta från doping spelar det ingen roll eftersom det är för “the greater good”.

I en artikel från augusti i lokaltidningen “Mitt i Tyresö” citerar jag moderaternas idrottspolitiska talesman Saila Quicklund: “Den skenande användningen av kosttillskott är sveriges största missbruksproblem just nu” (1).
Ni hörde det från Saila Quicklund först gott folk. Substanser som alkohol och tobak kan slänga sig i väggen för vår gemensamma fiende numero uno är kosttillskott. Protein, vitaminer och kolhydrater ska bekämpas. Lägg märke till att detta alltså är moderaternas idrottspolitiska talesman. En person som sitter som riksdagsledamot. Att artikeln även säger att “Enligt uppgifter från SVT dopar sig 300 000 svenskar.” är också fel, då siffran ska vara 30 000, iallafall enligt SVT själva (1,2).

Vissa antidopingsåtgärder blir också skrattretande. På sportsgym i Kalix gillar man likt Saila Quicklund inte heller kostillskott. Dom har slutat sälja proteinpulver, men säljer fortfarande gainomax och swebar som visserligen innehåller proteinpulver (3, 4, 5). Det verkar alltså vara pulverformen som är det dåliga. Allt som har med pulver att göra måste vara hemskt. Kalix sportgym har dock ersatt proteinpulvret med kokta ägg istället (3). Mycket effektivt verktyg mot doping och skönt sätt att få in en ny spännande doft i gymmet.

Andra “effektiva” sätt att förhindra doping är att göra som flertalet gym fitnesscenter, nämligen att plocka bort hantlar som väger över 32 kg. För vem kan hantera så tunga hantlar om man inte dopar sig? (6,7)

Vi måste ju också avsluta med att tänka på barnen. I Markaryd tänker man på barnen extra mycket. Där åker nämligen en behandlingspedagog och en familjepedagog ut och pratar med barn som är i riskzonen för att börja dopa sig:
I årskurs åtta blir det samtal som mer handlar träning, kosttillskott och doping. Det beror på att det ofta är i 15-årsåldern som ungdomar börjar träna. – Och börjar tillsätta saker… kost och så.” (8)
Inte nog med att barn börjar träna oerhört sent i Markaryd om barn aldrig har tränat innan dom hamnade i 15-årsåldern så börjar dom dessutom tillsätta saker såsom kost i sin kost. Hur vågar dom? Har dom inte läst om några av våra köttskandaler dom senaste åren?

Det kan vara värt att ryta ifrån när man ser att fel begås, även i ett ämne som är så tabubelagt som doping. Annars kommer du själv snart befinna dig på ett gym med hantlar som inte är större än 32 kilo, lokalen kommer stinka ägg, omgivningen ser dig som D-vitaminmissbrukare och ditt barn har börjat med kost. Vill du ha det så?

/ Daniel Dalerhult

Referenser:
1. http://archive.mitti.se/article.php?id=05089020160809e224eca937eae3fc3a8b7ef3c2a98852
2. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/allt-fler-svenskar-dopar-sig
3. http://www.lokalix.se/nyheter/traningstrendens-baksida/
4. http://www.dalblads.se/produkter/styrketraning/swebar/salted-peanut–caramel/
5. http://gainomax.com/produkter/choklad-recovery-kolhydrater
6. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/vagen-till-stora-muskler-gar-allt-oftare-via-dopningspreparat
7. http://www.linkopingsposten.se/att-fa-bort-dopning-till-100-procent/
8. http://www.smalanningen.se/article/vill-forebygga-droger-med-program/
9. http://www.smalanningen.se/article/vill-forebygga-droger-med-program/

Please like & share: