Likvärdig rapportering?

Som få kan ha missat kommer den senaste dopingskandalen från Norge. Denna gången är det Therese Johaug som har åkt dit för den anabola steroiden clostebol. Enligt egen utsago har Therese Johaug fått i sig substansen via krämen Trofodermin, som Johaug ska ha använt på sina läppar efter att dom har varit brännskadade. Om Johaugs egen utsago stämmer rör det sig om så kallad misstagsdoping. Visserligen kan det alltid vara en smart idé att kolla på förpackningen som kan innehålla vissa varningstecken, men vi alla gör misstag.  Låt oss gå vidare.
Jag tänker inte spekulera så mycket ifall hon har dopat sig av misstag eller med flit, hur som helst har substans dykt upp i hennes dopingprov och straffet får WADA ta ställning till. Det jag däremot tänker påpeka är hur medierapporteringen skiljer sig ganska mycket från vårt senaste svenska fall angående Abeba Aregawi.

Abeba Aregawi bild av Erik van Leeuwen

Abeba Aregawi bild av Erik van Leeuwen

När Abeba Aregawi åkte dit för meldonium tidigare i år var rapporteringen stenhård och kommentarerna lät sig inte vänta. Stefan Holm och Kajsa Bergqvist sa att de var för livstidsavstängning för Aregawi, fastän preparatet Aregawi hade ertappats med inte är bevisat som prestationshöjande (1,2,3). Substansen hade dessutom bara varit olaglig i 70 dagar och i efterhand blev hon även friad från dopinganklagelserna när WADA ändrade tröskelvärdet för meldonium (4). Enligt Aregawis egen utsago hade hon också fått tabletterna av sin läkare utan att hon visste vad det var, men hon erkänner att hon skulle kontrollerat det själv (5). Aregawi stängdes också av direkt efter att WADAs A-prov visade sig postivt av både IAAF och Svenska friidrottsförbundet fastän Aregawi inväntade svar från B-provet (6).

Therese Johaug

Therese Johaug

För Johaug är läget lite annorlunda. Det hon har gemensamt med Aregawi är att historian också är att hennes läkare har givit henne ett läkemedel hon inte kollat upp under en resa i Italien. Preparatet clostebol har dock varit förbjudet flera år tillbaka i tiden och hon är fortfarande inte avstängd trots att både WADAs A och B prov har varit positivt (7).
I en ledare på DN skriver Lena Andersson att det idag är en “fundamentalisk dopingsyn” och försvarar Johaug (8). Flera medier skriver också mycket empatiskt om “Johaugs tårar” över det inträffade (9,10,11).

Slutligen kan jag säga att jag mycket väl tror att både Aregawis och Johaug fall kan vara misstagsdoping och som jag har skrivit innan så gynnar inte en häxjakt någon. Däremot är det ganska stor skillnad hur rapporteringen kring dessa olika fallen har vinklats och det är väldigt konstigt att Johaug fortfarande inte är avstängd från det norska landslaget. Johaug kan också lätt pekas ut som hycklare då DN rapporterade att hon för två veckor sedan i en intervju med norska tv2 har sagt “Du tar inget som du blir erbjuden, om det är en salva eller om det är ett te eller om det är något annat som är köpt i utlandet” (12). Viktigt att påpeka är också att även om en dopingsubstans inkommit omedvetet i en idrottares kropp, har den fortfarande påverkat kroppen.

/ Daniel Dalerhult

Referenser:
1. http://www.svt.se/sport/friidrott/det-har-far-inte-vara-sant/
2. http://www.svt.se/sport/friidrott/bergqvist-hon-har-forverkat-sitt-fortroende/
3. http://www.svt.se/sport/friidrott/det-har-ar-meldonium/
4. http://www.svd.se/experten-domen-ar-brutal/om/abeba-aregawi-frias-fran-dopning
5. http://www.dn.se/sport/aregawi-far-inte-tavla-i-os/
6. 
http://www.dn.se/sport/abeba-aregawi-avstangd-for-misstankt-dopning/
7. http://www.expressen.se/sport/langdskidor/darfor-ar-therese-johaug-inte-avstangd/
8. http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-fundamentalistisk-dopningssyn/
9. http://www.expressen.se/sport/langdskidor/therese-johaug-i-tarar-efter-dopingbeskedet/
10. http://www.nsk.se/2016/10/13/johaug-i-tarar-efter-positivt-dopningsprov/
11. https://svenska.yle.fi/artikel/2016/10/13/johaug-i-tarar-jag-ska-visa-alla-att-jag-ar-oskyldig
12. http://www.dn.se/sport/johaug-da-du-tar-inget-kopt-i-utlandet/

Please like & share: