Kvarghets från JagHarViljan.se

Denna artikeln från jagharviljan.se cirkulerade runt på facebook för ca en månad sedan och orsakade en större panik hos folk som tyckte artikeln var extremt bra. Eftersom jag tyckte att det är en extremt dålig artikl knåpade jag ihop ett facebook inlägg kring denna artikel samma kväll som jag såg den och jag tänkte publicera det inlägget här.

Kort och gott handlar artikeln om att man ska skrämma bort folk från smaksatt kvarg eftersom den innehåller socker och hela 150kcal mer per 500gram än vad den vanliga kvargen gör (STOPPA PRESSARNA!). Man säger också att den innehåller 70gram(!) socker och detta är givetvis helt fruktansvärt då 150gram marabou mjölkchoklad innehåller lika mycket socker enligt skribenten.

Detta är ren och skär lögn, för det första innehåller Lindahls vaniljkvarg 69.5gram socker för en 500grams burk om man ska vara noga (1), medans 150gram marabou innehåller 87gram socker (2). Skribenten Peter Lindgren har alltså skrivit fel vid hans jämförelse.

Skulle du dessutom äta 150gram marabou skulle du även få i dig 817.5kcal och 7gram protein. Skulle du äta en burk vaniljkvarg på 500gram (alltså över tre gånger vikten av 150gram marabou) skulle du få i dig 460kcal och 31gram protein. Att jämföra dessa två livsmedlen blir alltså bisarrt.

En sak har skribenten rätt i och det är att vanlig kvarg är betydligt bättre än vaniljkvarg både ifall man räknar proteiner och kalorier (3). Dock är inte vaniljkvarg något att att jämföra med marabou mjölkchoklad och att kalla det för “inte ett speciellt nyttigt alternativ” är direkt fel. Vaniljkvargen innehåller trots allt ett helt okej proteinvärde och är dessutom under 1kcal per gram.

Sluta med onödig hets och felaktiga uppgifter tack. Världen blir mycket bättre då.

Mvh Daniel Dalerhult

1. http://www.lindahlsmejeri.se/…/proteinrika-pr…/kvarg-vanilj/
2. http://www.mathem.se/…/chokladkaka-mjolkchoklad-200g-marabou
3. http://www.lindahlsmejeri.se/…/proteinrika-…/kvarg-naturell/

Please like & share: