Swedish Supplements – Företaget du aldrig borde köpa kosttillskott av.

I december 2015 åkte en hockeyspelare i Luleå fast för doping. Substansen som atleten visade sig testa positivt för var metylhexanamin. I samband med detta testades även kosttillskottet ”The Butcher” från Swedish Supplements och det gav då utslag på metylhexanamin. Efter det polisanmälde hockeyspelaren kosttillskottsbutiken som sålt honom produkten, vilket resulterade i att polisen testade produkten igen. När polisen hade testat produkten kunde de inte hitta några spårämnen av metylhexanamin och lade ner polisutredningen (1, 2, 3).
Detta visade Swedish Supplements stolt upp på facebook och fortsatte sälja produkten.

SR skrev senare en artikel om detta eftersom det nu var två olika svar på testerna av produkten. Förklaringen blev att Riksidrottsförbundet testar vid ett WADA-ackriderat labb i Köln, medans polisen testar på nationellt forensiskt centrum som inte testar kosttillskott normalt och då har svårare att upptäcka små spårmängder (3).
Ett troligt scenario är att fabriken som tillverkar kosttillskotten har hanterat andra produkter med metylhexanamin i sig, vilket då kan resultera i att små mängder metylhexanamin kan finnas i deras produkt även om de inte aktivt har hällt i ingrediensen.

Ovanstående är ju givetvis inget Swedish Supplements vill kännas vid. För att citera Swedish Supplements facebookinlägg: ”Produkten The Butcher har aldrig innehållit, och kommer aldrig innehålla ovan nämnda ämne[…] Produkten The Butcher är härmed helt ofarlig att kan användas i tränings- och tävlingssammanhang.” (Bild 1).

Bild 1

Bild 1

Med det citatet verkar man bortse från att en person blivit dömd för doping av RF som även hittat samma substans i deras produkt. För denna individen resulterade det i en tre månader lång avstängning, vilket knappast gynnar denna individens framtida karriär (1).
Ett företag som verkligen hade varit mån om sina kunder hade dragit in produkten direkt och tagit itu med varför det finns spår av metylhexanamin i deras produkter. Istället beter sig Swedish Supplements som ett trotsigt barn och fortsätter sälja produkten. Detta är inte heller första gången Swedish Supplements beter sig infantilt. I samband med att företaget Tyngre lanserade sin BCAA ”Mormors egen” med smak av fläder och rabarber tyckte Swedish Supplements att Tyngre kopierade smaken från deras egen BCAA och namnet på produkten skulle Tyngre hämtat från en recension på deras produkt från Gymgrossisten (Bild 2).

Bild 2

Bild 2

I samband med detta kan jag väl samtidigt då göra lite reklam för Swedish Supplements sprillans nya vassleprotein med helt nya revolutionerande innovativa smaker såsom choklad, vanilj och jordgubb…
/ Daniel Dalerhult

Referenser:
1. http://www.kuriren.nu/100-hockey/luleacentern-fast-for-doping-8809938.aspx
2. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/shl/lulea/article22625828.ab
3. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6420979

Please like & share:

En reaktion på “Swedish Supplements – Företaget du aldrig borde köpa kosttillskott av.

  1. Pingback: Cıvata

Kommentarer inaktiverade.