En häxjakt gynnar ingen

Abeba Aregawi bild av Erik van Leeuwen

Abeba Aregawi bild av Erik van Leeuwen

Abeba Aregawi och Maria Sharapova är två atleter som åkt fast för meldonium. Givetvis frossar medierna i detta och kommentarerna låter inte vänta på sig. Stefan Holm yttrade sig ganska snabbt med kommentaren: “”När det kommer till straffskalan för dopning så är jag och kommer alltid att vara för livstids avstängning för sådana här fall”(1). Läkaren Bo Berglund jämför denna typen av doping med anabola steroider vilket ungefär är lika intelligent som att jämställa mitt personbästa i marklyft på 225 kg med Eddie Halls världsrekord på 463kg (2). Så nu tycker jag vi lugnar ner oss lite och kollar på faktan här.

Maria Sharapova bild av Valentina Alemanno

Maria Sharapova bild av Valentina Alemanno

Vad är meldonium och varför har så många åkt fast nu?

Om man har tre sekunder över kan man ju faktiskt söka på meldonium på vår kära wikipedia (bästa referensen givetvis, men detta är mer ett blogginlägg än en vetenskaplig rapport) och vi får då fram att meldonium är en medicin för ischemiska sjukdomar och verkar genom att förbättra energiomsättningen, vilket också Bo Berglund berättar i filmklippet här.

I en intervju som går att läsa här med både Bo Berglund och Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Antidopningskommission berättar Åke följande: “ Det som är intressant för dig och mig är “hur verkar detta på friska personer?” och “hur pass bra är det?” och det har vi inte en aning om. Det finns inga studier på detta”

Bo håller givetvis inte med Åke och yttrar sig såhär:
“– Det räcker med att det är en misstanke om prestationshöjande effekt. Det är själva klon. Skulle man vänta på alla studier som skulle göras på anabola steroider så hade man ändå inte hunnit med alla idrotter i dag. Det här är det enda realistiska sättet man kan jobba på när det gäller antidopningsarbetet på internationell nivå.”

Återigen visar WADA att man gillar att fälla före att fria. Att Bo ens jämför en substans som det inte finns några kliniska bevis på att den är prestationökande med anabola steroider som är minst sagt ordentligt undersökt visar på denne mannens kompetens.

Anledningen till varför dessa atleter åker dit nu är att substansen blev olaglig 1 Januari 2016, vilket alltså betyder att substansen har varit olaglig i ca 70 dagar.

I kommentarsfälten på diverse sociala medier är en vanlig åsikt att även om substansen först blev illegal i år så har den faktiskt varit uppe på den WADAs övervakningslista sedan 2015. Detta är sant, men bara för att en substans är med på övervakningslistan innebär INTE det att substansen är otillåten. Med den logiken skulle alla atleter behöva sluta dricka kaffe från och med i år då koffein också står med på samma lista (3).

Summering

Det som har hänt är alltså att dessa atleterna har intagit en substans som det inte finns några bevis på att substansen ens skulle vara prestationhöjande och blev olaglig för ca 70 dagar sen. För detta riskerar dessa atleter WADAs maximala avstängning på 4 år och inte minst att de redan blivit ganska grovt uthängda i medier. Jag anser att detta är ganska brutalt straff med tanke på brottet.

Referenser:
1. http://www.svt.se/sport/friidrott/det-har-far-inte-vara-sant/
2. http://www.svt.se/nyhetsklipp/sport/article6993439.svt
3. http://list.wada-ama.org/list/s6-stimulants/

 

Please like & share:

En reaktion på “En häxjakt gynnar ingen

  1. Pingback: ”Doping” är inte doping |

Kommentarer inaktiverade.