Andra människor fuskar inte, du är bara kass.

 


I dagarna började ett klipp cirkulera på Aleksey Lovchev när han gjorde ett nytt ryskt rekord i apollon på 210 kg (se klippet ovan). Det som gjorde detta till en stor snackis var att Aleksey hade en väldigt fin teknik i både vändningen och stöten, eftersom han är tyngdlyftare. Normalt sett brukar strongmans studsa upp apollonstången via magen för att sedan göra någon halvdan pushpress. I detta fallet var dock klockren teknik, något som aldrig skådats i strongmankretsar tidigare. Det nuvarande världsrekordet ligger på 216 kg så det pratades mycket om ifall Aleksey kommer att slå detta ganska snart, varpå efterföljande snack handlar om att Eddie Halls nuvarande världsrekord ändå kommer att vara “mer imponerande” eftersom Eddie mer eller mindre striktpressar vikten. Att stöta och använda teknik är ju nästan fusk.

Liknande diskussioner hittar vi överallt i gymvärlden. I bänkpress ska du helst inte ha någon teknik alls, ditt rörelseomfång ska vara längre än dina armar och om du har minsta brygga så är det fusk.

Eddie Berglund bänkar 211kg, men han kan tekniken, så det är ju uppenbarligen fusk.

I marklyft har vi klassikern sumomarklyft. Om du kör sumo och alltså håller händerna på insidan av dina lår istället för utsidan så är det fusk. I strongmanvärlden är det till och med förbjudet att marklyfta med sumoteknik. I en sport som tillåter doping, deadliftbars som böjer sig likt en banan, multiply-marklyftsdräkter och remmar vid marklyft så är det alltså fusk om du håller händerna på insidan av låren. You can’t make that shit up.

Krzysztof Wierzbicki kan marka 420 kg. Men som ni ser står han sumo. Så det är fusk.

Nu till den hårda sanningen gott folk: Bara för att du är dålig på något eller helt enkelt inte kan göra något innebär INTE det att en person som kan göra något bättre än dig fuskar. Det kan helt enkelt bara vara så att du är sämre än en annan person. Det gör inte dig till en dålig person. Det gör dig faktiskt ganska mänsklig. Det som däremot gör dig till en dålig person är när du inte ger cred för en bra prestation utan känner att du febrilt måste hitta någon ursäkt till att få en prestation att framstå som sämre än vad den är.

Gå nu och träna lite teknik, så kanske du också kan bli lite bättre.

/ Daniel Dalerhult

Please like & share: