Fredagskrönika: Hitta det viktiga i allt och kapa skiten

Det finns ett drag som jag tycker mig se lite överallt. Det var överallt när jag plugga, det är överallt på jobbet, det är rakt i ditt ansikte på sociala medier och det är runt omkring dig på gymmet. Det jag syftar på är att människor försöker göra precis allt.

Detta måste vara en av de mest förrädiska sakerna som finns, för om du försöker att göra precis allt tillräckligt länge så kommer du dels tappa glädjen för allt i livet, du kommer arbeta extremt oeffektivt och slutligen går du in i väggen.

När jag pluggade var jag omgiven av människor som försökte få högsta betyg i samtliga ämnen (fastän ingen arbetsgivare bryr sig vilket betyg du fick på kurserna inom fysioterapeutprogrammet). Sen hjälper det inte att lärarna säger: “Läs dessa 10 böckerna, gå igenom samtliga sidor och lär dig det utantill.”. Det som är viktigt för dig som student vid ett sådant tillfälle är: “Vad behövs för att bli godkänd?”. Svaret brukar enligt egen erfarenhet vara “Läs studiehandledningen, hitta nyckelord, plugga extentor och skit i resten.”.

I gymmet är det likadant. Massa personer säger åt dig att du behöver göra tio booty-övningar för att få ett arsle som platsar på en bikiniscen och du behöver göra lika många bicepsövningar för att se ut som Linus Carlen. Se förbi all den skiten och ställ dig frågan “Vilka övningar kommer aktivera mest antal muskler, så jag kommer ut från gymmet i rimlig tid så jag kan glo på netflix?”. Svaret på den frågan är generellt: “Mark, böj, bänk och rodd.”

Samma sak gäller för livet i övrigt. Ni vet alla saker som diverse självutnämnda gurus vill att du ska göra för att förbättra ditt liv? Strunta i allt det och ställ dig frågan: “Vad behöver jag göra idag för att jag ska vara glad idag samt om fem år (endast kortsiktig lycka är inte alltid så optimalt i ett långsiktigt perspektiv)”. I mitt fall är svaret i korthet: “Träna lite, spara lite cash, träffa mina vänner med jämna mellanrum och sov ca 7h per dygn.”.

Vad som gör just dig glad vet jag inte, men mitt råd är bara att kapa bort skiten.

/ Daniel Dalerhult

Please like & share: